Het is sinds deze week voor het eerst sinds jaren flink aan het vriezen in Nederland en daarmee wordt de welbekende elfstedenkoorts flink aangewakkerd. Los van het feit of het ijs wel dik genoeg wordt of de vraag of het wel verantwoord is om de ‘tocht der tochten’ te rijden in verband met het coronavirus, rijzen een hoop vragen op rond de Elfstedentocht. In dit blog lees je de 5 meest prangende vragen over het blog, uiteraard ook met een antwoord.

Hoe lang is de Elfstedentocht (en wat is de route)?

De Elfstedentocht is een tocht langs elf steden (goh) in de provincie Friesland. In totaal leggen de bikkels die de toch mogen trotsteren 199 kilometer af.

Wat is de route van de Elfstedentocht?

De tocht begint én eindigt in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Daartussenin worden (in volgorde) Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum aangedaan. Deze elf steden zijn ook direct exact alle steden in Friesland met stadsrechten. Mensen in Drachten zijn daar nooit zo blij mee, aangezien dat op Leeuwarden na de grootste plaats in Friesland is, maar geen stadsrechten heeft. Hetzelfde geldt voor Heerenveen.

Wanneer gaat de Elfstedentocht door?

De Elfstedentocht kan gereden worden wanneer het ijs over het gehele traject minimaal 15 centimeter dik is. Wanneer het ijs op sommige plekken niet 15 centimeter dik is, kan het nog worden opgevangen door het transporteren van ijs of het instellen van een stukje klunen (het lopen op schaatsen).

Wie bepaalt of de Elfstedentocht doorgaat?

Dit wordt bepaald door de zogenaamde rayonhoofden. Dit zijn er 22. Deze moeten allemaal unaniem hun goedkeuring geven aan het doorgaan van de Tocht. De 22 rayonhoofden zijn verdeeld over plekken in de route van de Elfstedentocht. Dus niet alleen voor de elf steden, maar ook voor de kleinere plaatsjes die op de route liggen.

Wanneer mag je meedoen aan de Elfstedentocht?

De Tocht kan normaal gesproken (dus niet in coronatijd) gereden worden door ongeveer 30.000 mensen. Je komt in aanmerking voor een startbewijs als je staat ingeschreven als lid van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Was je dit al op 1 juni 2014, dan ben je verzekerd van een startbewijs in de eerstvolgende Elfstedentocht.

Wanneer was de laatste Elfstedentocht en wie heeft deze gewonnen?

De laatste Elfstedentocht werd gereden in 1997. De winnaar van die Tocht was Henk Angenent uit Woubrugge. Hij mag zich dus al 24 jaar de winnaar van de laatste Elfstedentocht noemen.

Wat kun je winnen met de Elfstedentocht?

De winnaar bij de vrouwen wordt beloond met een wisselbeker en de snelste man met de Pim Mulier-wisselprijs. Dit is een zilveren schotel. Deelnemers die vooral voor de ‘lol’ meerijden, doen het echter voor het felbegeerde Elfstedenkruisje, hét bewijs dat je de Tocht der Tochten hebt uitgereden.

Hoe lang mag je over de Elfstedentocht doen?

Deelnemers aan de Elfstedentocht mogen in principe tot middernacht finishen om het Elfstedentochtkruisje. De wedstrijdrijders krijgen ook een kruisje wanneer zij de finishtijd van de winnaar van de Tocht met niet meer dan twintig procent overschrijden.

Wanneer waren de Elfstedentochten?

1909
1912
1917
1929
1933
1940
1941
1942
1947
1954
1956
1963
1985
1986
1997

Wie zijn de winnaars van de Elfstedentocht?

1909 – Minne Hoekstra
1912 – Coen de Koning
1917 – Coen de Koning
1929 – Karst Leemburg
1933 – Abe de Vries en Sipke Castelein
1940 – Piet Keijzer, Auke Adema, Cor Jongert, Dirk van der Duim, Sjouke Westra
1941 – Auke Adema
1942 – Sietze de Groot
1947 – Jan van der Hoorn
1954 – Jeen van den Berg
1956 – Geen winnaar aangewezen
1963 – Reinier Paping
1985 – Evert van Benthem
1986 – Evert van Benthem
1997 – Henk Angenent

Komt er ooit nog een Elfstedentocht?

Voor schaatsliefhebbers geen leuke, maar wel een terechte vraag om te stellen. Nu, anno 2021, is het weer flink aan het vriezen en is de Koorts weer flink aangewakkerd. Toch is het al vele jaren kommer en kwel wat strenge winters betreft. In 2012 waren we ook dichtbij, maar we kunnen vooral niet om het feit heen dat het 24 jaar geleden is dat de Toch voor het laatst is gereden. Gezien de opwarming van de aarde en de tendens van de voorgaande jaren is de vraag stellen op z’n minst terecht. Laten we hopen dat het er van komt!