Waarom krijgen stormen een naam

Het is redelijk het begin van de maand maart 2021 en de eerste storm van het jaar is een feit. We worden getrakteerd op zware windstoten, met alle daarbij behorende ellende. Bomen waaien om, fietsers hebben het zwaar tegen de wind in en eigenlijk gaat niemand voor zijn lol naar buiten. Ja, storm Evert heeft ons goed in z’n greep. Storm Evert…? Ja, dat is de naam die is meegekregen aan de eerste storm van 2021. Maar hoe komen we toch precies aan die namen voor stormen? Je leest het in dit blog. 

In Nederland geven we sinds 2019 namen aan stormen. Dat doen we (in de vorm van het KNMI) samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland, die in 2015 al waren begonnen met het systeem. Samen met die landen vormen we de zogenaamde West-Europagroep. De landen Portugal, Spanje, Frankrijk en België vormen op hun beurt de Zuidwest-Europagroep. Deze twee groepen werken onderling als het ware samen met hun satellietbeelden en zien het dus vaak ook samen aankomen als er een storm op komst is. 

Welke namen worden gegeven aan een storm

Wanneer een storm ontstaat (vanaf windkracht 9 en die code oranje of rood tot gevolg hebben) in Nederland, werken we dus samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland een namenlijst af. De namen op deze lijst is vooraf al vastgesteld en beginnen met letters in overeenstemming van het alfabet. Zo hebben we storm Aiden, Bella, Christoph en Darcy al getrotseerd, en is nu Evert dus aan de beurt. De lijst met verzonnen namen bevat een mix van Ierse, Britse en Nederlandse namen. Na Evert komen: Fleur, Gavin, Heulwen, Iain, Julia, Klaas, Lilah, Minne, Naia, Oscar, Phoebe, Ravi, Saidbhin, Tobias, Vince en Wilson. Voor de letters Q, U, X, Y en Z zijn geen namen bedacht. 

De Zuidwest-Europagroep gebruikt een andere lijst met namen. Wanneer een storm begint in die regio, en vervolgens door de West-Europagroep raast, nemen we de verzonnen naam van de Zuidwest-Europagroep over. Hetzelfde geldt voor het hypothetische ongelukkige geval als er een orkaan of tropische storm vanuit Amerika overwaait. Dan geven we de storm dezelfde naam als de Amerikanen. Dit was voor het laatst het geval in 2019 met orkaan Lorenzo (die eenmaal bij ons aangekomen gelukkig geen orkaan meer was, maar ‘slechts’ nog een storm.

Maar waarom dan een naam voor een storm, en niet bijvoorbeeld een nummer?

De naamgeving aan stormen is nu eenmaal ooit begonnen, en uit onderzoek is gebleken dat zulke namen nu een bepaalde bewustwording van gevaarlijk weer creëren. Waarschuwen voor ‘een storm’ komt dus minder heftig over dan waarschuwen voor ‘Storm Evert’.