asperges met mosterdsaus

De lente staat voor de deur en daarmee ook een zeer geliefde tijd van het jaar: aspergetijd! Ook asperges kan je op allerlei manieren klaarmaken. De keuze is reuze – zelfs met deze bijzondere groente. Mijn voorkeur gaat uit naar asperges met mosterdsaus. Dat wordt gegarandeerd overheerlijk!

Arperges: gezond en zeer gevarieerd

Asperge is een plant waarvan de jonge scheuten worden geteeld als groente. Wist je dat er verschillende kleuren asperges bestaan? Er zijn witte, groene en paarse asperges. De witte variant groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden. De groen en paarse asperges hebben daarentegen wel zon gezien. Bij ons in Nederland zijn de witte asperges het meest gebruikelijk. In Italië zijn ze echter weer fan van de groene asperges.

asperges

Deze groente is niet alleen lekker, het is ook nog eens erg gezond. Zo worden asperges gebruikt tegen hartproblemen, duizeligheid en bijensteken door diverse volkeren. Uit onderzoek blijkt dat asperges een aminozuur bevat dat de nierfunctie stimuleert, de groente wordt om die reden ook veel gebruikt als urineafdrijvend middel of zelfs als laxeermiddel.

Asperges zijn op allerlei manieren te serveren. Lekker met kaassaus en blokjes ham of puur natuur – het kan allemaal! Voor mijn variant van deze bijzondere groente heb je de volgende ingrediënten nodig. Houd je niet van zalm? Dan vervang je de zalm door extra ham.

“Zo worden asperges gebruikt tegen hartproblemen, duizeligheid en bijensteken door diverse volkeren”

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kilo asperges
  • 3 eieren (gekookt)
  • 1 ons ham
  • 1 ons zalmfilet
  • 2 theelepels mosterd met honing
  • 1 eetlepel smeerkaas (het liefst 20+)
  • 1 theelepels dille
  • Kookroom light
  • 1 theelepel rozemarijn
  • Snufje zeezout

Bereidingswijze voor asperges met mosterdsaus

Schil de asperges van kont naar kop. Snijd het kontje er vervolgens van af. Zet de asperges in de asperge pan of leg ze neer in een gewone pan. Kook vervolgens de asperges voor 15 à 20 minuten totdat ze gaar zijn.

Dan de saus. Snijd de ham en de zalm in kleine stukjes. Doe een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Bak de stukjes ham hier licht aan. Doe de kookroom en de smeerkaas erbij en zet vervolgens het vuur laag. Voeg de kruiden toe aan de saus en laat het geheel een paar minuten sudderen.

Doe vervolgens de mosterd erbij en vermeng dit alles goed tot een saus. Roer vervolgens de zalm erdoor en laat het geheel nog even sudderen. Snijd de gekookte eieren in kleine stukjes en voeg deze vervolgens toe aan de saus.

Als de asperges gaar zijn, is het tijd om ze af te gieten. Leg de gare asperges vervolgens op een mooie schaal. Schenk ten slotte de saus erover en dien het gerecht op.