In onze voeding zijn twee soorten vetten te vinden: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigde vetten uit je eetpatroon zou halen en vervangen door onverzadigde vetten, kan dat een enorm positief effect hebben op jouw lichaam. Zo’n simpele keuze kan een grote invloed hebben. Het is daarom handig als je wat meer weet over vetten.
Vetten niet verbannen!
Eerst wil ik een mythe ontkrachten: vet is niet alleen maar slecht. Je lichaam heeft zelfs vet nodig. Schrap daarom vet zeker niet uit je voeding en jouw eetpatroon. Je kan dan beter vooral producten eten met goede, onverzadigde vetten. Kies er dus liever voor om de producten met verzadigd vet te laten staan.
Verzadigd vet = slecht
Het vet waar je voor moet uitkijken is verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Zo kan verzadigd vet het gehalte cholesterol in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken. Probeer daarom producten met veel verzadigd vet te vermijden.
Kies liever voor producten met weinig verzadigd vet. Hoe minder verzadigd vet je eet, hoe beter. Vaak kun je op het etiket van een product zien hoeveel vet erin zit. Lees daarom altijd goed het etiket als je boodschappen doet en vergelijk de hoeveelheid verzadigd vet.
“Je lichaam heeft zelfs vet nodig. Schrap daarom vet zeker niet uit je voeding en jouw eetpatroon.”
Onverzadigd vet = goed
Tegenover verzadigd vet staat onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het ongunstige cholesterol in je bloed en verkleint daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Kortom, onverzadigd vet is dus stiekem erg belangrijk. We hebben het zelfs erg hard nodig!
Onverzadigd vet levert namelijk ook essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Het lichaam heeft die vetzuren echter wel nodig voor een goede gezondheid. Aangezien ons lichaam het zelf niet kan maken, moeten we die vetzuren binnenkrijgen via onze voeding.

Tips en tricks
Je kan op een paar simpele manieren een hoop verzadigde vetten uit je eetpatroon halen. Vervang bijvoorbeeld de 48+ kaas door 30+ kaas of kook voortaan met olijfolie. Daarnaast kan je ook de roomboter voor op brood vervangen door halvarine of zachte margarine.
Een andere tip: eet eens een keertje extra in de week vis. Vette vis zoals zalm en makreel bevatten veel onverzadigde vetten die je lichaam hard nodig heeft. Door zulke kleine keuzes te nemen kan het een enorm verschil hebben voor jou en jouw lichaam op de lange termijn.