bananenbrood

De afgelopen jaren hoor je er steeds meer mensen over: zelf heerlijk en gezond bananenbrood bakken. Dit ‘brood’ bestaat voornamelijk uit geprakte bananen. Per recept kan het verschillen welke ingrediënten hierbij worden gedaan. Zo zijn er recepten waar veel boter en suiker inzitten. Hierdoor is het bananenbrood helemaal niet zo gezond meer. Gelukkig kan het ook met heerlijke en gezondere ingrediënten.

Brood of cake structuur?

Over het algemeen kent bananenbrood een structuur die vergelijkbaar is met cake. Er bestaan echter ook recepten die meer de broodstructuur creëren. Let daar goed op als je een recept uitzoekt. Mijn recept zit er een beetje tussenin. Dat komt omdat er niet veel vetten in dit bananenbrood zitten. Hierdoor is de structuur wat vaster dan die van een cake, maar veel luchtiger dan een brood. Ben je benieuwd? Hieronder vind je de ingrediënten voor mijn bananenbrood.

“Zo zijn er recepten waar veel boter en suiker inzitten. Hierdoor is het bananenbrood helemaal niet zo gezond meer”

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 gram olijfolie
  • 2 rijpe bananen
  • 1 snufje zeezout
  • 2 eieren

Benodigdheden

  • Cakevorm
  • Mengkom, groot
  • Vork
  • Mengkom, klein
  • Spatel
  • Satéprikker
  • Bakpapier

Bereidingswijze van bananenbrood

We beginnen met de voorbereiding. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celsius. Daarna kan je de cakevorm bekleden met het bakpapier. Door de vorm niet in te vetten, maar bakpapier hiervoor te gebruiken ben je al iets gezonder en slimmer bezig. Voor de zekerheid kan je een het bakpapier een beetje besprenkelen met olijfolie.

Lekker mengen

Nu is het tijd om het mengsel te maken. Zeef eerst de bloem in de grote mengkom. Doe daar vervolgens alle droge ingrediënten behalve de bananen in. Hieronder vallen het bakpoeder, kaneel en zout. Meng deze ingrediënten alvast door elkaar. Deze vormen namelijk de basis voor het bananenbrood. Zet voor nu de grote mengkom met dit mengsel aan de kant.

Pak daarna een kleinere mengkom. Hier mogen de honing, eieren en olijfolie in. Klop deze door elkaar. Blijf deze ingrediënten mengen totdat je een egaal mengsel krijgt. Is dit gelukt? Dan mag je deze kom ook even aan de kant zetten. Het is nu tijd om met de bananen aan de slag te gaan.

Prak de overrijpe bananen met een vork. Zodra alle bananen een nat mengsel zijn geworden, mogen deze toegevoegd worden aan het honing-ei-olijfolie mengsel. Roer dit goed door elkaar. Vervolgens voeg je dit natte mengsel toe aan de mengkom met alle droge ingrediënten. Gebruik nu een goede spatel om het alles goed door elkaar te roeren. Ben je klaar? Dan heb je alweer een stap dichter bij een heerlijk bananenbrood!

Bakken en genieten

Tot slot giet je het mengsel in de cakevorm. Schuif de vorm in de oven en bak het voor ongeveer 15 minuten. Is de tijd voorbij? Controleer dan met een satéprikker of de binnenkant gaar is. Steek de satéprikker in de cake. Komt deze er redelijk droog uit? Dan is je bananenbrood klaar. Is het nog erg nat? Dan stop je het bananenbrood terug in de oven voor een aantal minuten.

Als het bananenbrood klaar is, moet je het even laten rusten op het aanrecht. Wees niet te ongeduldig. Ik weet als geen ander hoe lekker zo’n bananenbrood is. Maar in dit geval moet je toch echt even geduld hebben. Na een klein kwartiertje kan je de cakevorm verwijderen. Tijd om heerlijk te genieten van een overheerlijk bananenbrood!

gezond bananenbrood

Variatietips

Uiteraard kun je altijd spelen met de ingrediënten. Zo kun je diverse noten toevoegen voor een extra bite. Ben je eerder een zoetekauw? Overweeg dan rozijnen, pruimen of blauwe bessen toe te voegen. Let wel op de voedingswaarden als je het recept aanpast. Sommige toevoegingen kunnen ervoor zorgen dat het wat minder gezond is.

Ook het oog wil soms wat. Zo kun je de cake wat mooier maken door een banaan dun in de lengte te snijden en deze bovenop te leggen. Ga je het bananenbrood delen met anderen? Dan kun je ook een muffinvorm gebruiken in plaats van een cake bakvorm. Zo creëer je met hetzelfde recept heerlijke bananen muffins!