17 maart zijn de landelijke verkiezingen in Nederland. Iedereen is zich (als het goed is) aan het oriënteren op de keuze die hij of zij gaat maken op die bewuste woensdag. Tegenwoordig zijn er enorm veel hulpmiddelen om te bepalen welke politieke partij het beste bij jouw overtuigingen past. Deze kieswijzers zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe betrouwbaar zijn deze kieswijzers? Oftewel: representeert de uitkomst van de kieswijzer ook daadwerkelijk de partij bij wie je het beste gevoel hebt en op wie je gaat stemmen?
Verschillende soorten kieswijzers
Het aantal verschillende kieswijzers groeit. Je hebt niet alleen meer algemene kieswijzers, zoals StemWijzer, maar ook specifieke kieswijzers. Dit zijn kieswijzers die inspelen op de relevante onderwerpen van bepaalde groepen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Jongeren Kieswijzer, of de Technologie Kieswijzer. Maar is het wel goed dat er zulke specifieke stemwijzers zijn en geven deze uiteindelijk wel een goed beeld van jouw keuze?
Combineer goede kieswijzers
Het beste is om je niet te veel laten beïnvloeden door de uitslag van één kieswijzer. Laat daarentegen je keuze bepalen door meerdere kieswijzers in te vullen, inclusief zo’n specifieke kieswijzer. Wanneer meerdere kieswijzers een bepaalde uitslag aangeven, is de kans groot dat die partij een goede keuze is voor je. Komen er totaal verschillende partijen uit, is het goed om nogmaals na te gaan welke onderwerpen voor jou het belangrijkste zijn. Veel kieswijzers hebben de optie om te filteren op deze voor jou belangrijke thema’s en nemen dit mee in de uitslag van jouw kieswijzer.
Heel veel keuze
Dat je per kieswijzer op een verschillende politieke partij uitkomt is misschien ook wel niet zo gek. Zeker niet als je bedenkt dat er dit jaar liefst 37 partijen meedoen aan de verkiezingen. Nog nooit waren het er zoveel in Nederland. Op sommige partijen kun je echter niet overal stemmen. Nederland is namelijk verdeeld in zogenaamde kieskringen, waarvan er twintig zijn. Twintig partijen doen mee in alle twintig kieskringen. Zes partijen doen in alle Nederlandse kieskringen mee, maar niet in Bonaire. De politieke partijen ‘De Groenen’ en ‘Partij voor de Republiek’ doen ter vergelijking in slechts twee kieskringen mee. In totaal deden 41 partijen een gooi naar deelname aan de landelijke verkiezingen, maar vier haalden het dus niet. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld ondersteuningskverklaringen of andere documenten niet goed zijn opgeleverd of niet in orde waren. Daarnaast dienen partijen altijd een borgsom te betalen van 11.250 euro. Dit geldt overigens alleen voor partijen die nog niet in de kamer zaten.