Stemmen als je corona hebt

De landelijke verkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 17 maart gaan we met z’n allen naar de stembus. Het zal anders worden dan anders, gezien alle coronamaatregelen. Zo kunnen mensen in een risicogroep bijvoorbeeld op sommige locaties al eerder stemmen, of per brief. De rest van Nederland moet 17 maart toch echt gewoon naar het stembureau om zijn stem uit te brengen. Maar wat als je vlak voor het stemmen klachten krijgt die kunnen duiden op het coronavirus, of zelfs echt besmet bent? Kun je dan nog wel stemmen?

Op de locaties waar je kunt stemmen worden de nodige voorzorgmaatregelen genomen. Zo worden alle mensen die in het stembureau werken getest, zijn alle bureaus ingericht op afstand bewaren en mogen kiezers het stemlokaal niet betreden wanneer zij klachten hebben of mogelijk besmet zijn met Covid-19. Natuurlijk is het ook in dat geval nog wel mogelijk om je stem uit te brengen. Je moet dit dan doen volgens een zogenaamde onderhandse volmacht. Je moet dan volmacht geven aan iemand om te stemmen. Deze persoon moet wel in dezelfde gemeente stemmen en wonen als jij.

Wat is stemmen bij volmacht?

 Bij zo’n volmachtstem vertel je tegen degene die voor jou gaat stemmen (de gemachtigde) op wie je wilt stellen. Vervolgens vul je de gegevens op de achterkant van je stemkaart in. Hierbij vult de kiezer (de volmachtgever) alles in. Vervolgens moet de stemkaart door zowel de volmachtgever als de gemachtigde getekend worden. Wanneer de gemachtigde gaat stemmen, moet hij een kopie van het ID van de volmachtgever laten zien. Dit mag op papier, maar ook via tablet of telefoon. Het ID-bewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Vervolgens mag de gemachtigde namens jou een stem uitbrengen. Als het goed gaat vult hij hierbij de keuze in die hij met de volmachtgever heeft afgestemd. Uiteindelijk is dit een kwestie van vertrouwen.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden

Het is goed om te weten dat een gemachtigde alleen de stem van de volmachtgever mag uitbrengen op het moment dat hij ook zijn eigen stem uitgeeft. Je kunt dus niet alleen voor een volmacht naar de stembus. De volmachtstem kan ook alleen in persoon in het stemlokaal worden uitgebracht, niet door iemand die per brief stemt. Elke kiezer mag voor maximaal 3 andere personen een stem uitbrengen. Mocht je onverhoopt toch nog zelf kunnen stemmen, bijvoorbeeld omdat je op 17 maart nog te horen krijgt dat je negatief bent getest op het coronavirus, kun je alsnog zelf stemmen. Dat doe je eenvoudig door je stempas terug te vragen aan de gemachtigde.