De temperaturen zijn eindelijk omhoog gegaan deze week. Dat is ergens ook niet zo gek wanneer je weet dat de meteorologische zomer op 1 juni is ingegaan. Momenteel houdt iedereen zich vooral bezig met de vraag: hoe wordt de zomer van 2021? Aangezien er steeds meer versoepelingen van de COVID-19 maatregelen ingaan, hopen we allemaal op een lekkere zomer. Krijgen we die ook?
Astronomische zomer versus meteorologische zomer
Voordat we dieper duiken in de voorspellingen voor de zomer van 2021, moeten we eerst even een onderscheid benadrukken. Er zijn namelijk 2 startdata voor de zomer: de astronomische en meteorologische.

Meteorologische zomer
Op 1 juni start de meteorologische zomer. Deze datum is voornamelijk uit praktische overwegingen gekozen. Het is namelijk makkelijker om hele maanden te hanteren voor het verwerken van informatie en voor de statistiek. Daarom zijn de warmste maanden (juni, juli en augustus) gekozen die vallen onder de meteorologische zomer.
Astronomische zomer
Op 21 juni start de astronomische zomer. In tegenstelling tot de andere datum is deze datum niet ‘gekozen’. De astronomische zomer begint op 21 juni, omdat de zomerzonnewende dan plaatsvindt. Tijdens de zonnewende staat de zon recht boven een van de keerkringen. Hierdoor worden de dagen op het ene halfrond langer en op het andere halfrond juist korter.
De zomer voorspellen
Het weer voorspellen blijft een complex verhaal. Om de zomer en winter te voorspellen worden onder andere de overgangsseizoenen goed in de gaten gehouden. Gedurende deze maanden gebeurt er namelijk een hoop wat betreft de bouw van de atmosfeer. De weersvoorspellingen voor die maanden zitten er dan ook vaak naast, omdat er simpelweg veel gebeurt en er dus geen pijl op te trekken is.
Om een indicatie te geven hoe de zomer of winter zal verlopen, wordt ook diverse data bestudeerd. Tijdens deze seizoenen zoekt de atmosfeer namelijk naar balans waardoor weerpatronen beter te herkennen en te identificeren zijn. Echter, de sterkte van de zon en de daarbij horende thermische effecten maken het moeilijker om te voorspellen wat voor zomer we krijgen.
“[…] augustus kan tegenvallen door de invloed van lagedrukgebieden”
Zomer 2021: warm en lekker of fris en minder?
Aangezien de lente in 2021 relatief koud is geweest, is de kans groot dat een warmere zomervariant op de planning staat. Weer.nl voorspelt dat onzekere gemiddelde temperaturen ons te wachten staat en het weer “wat aan de natte kant” zal zijn.
Verder laat Weer.nl (op basis van de gegevens van het Amerikaanse World Climate Service en weerbedrijf DTN) weten dat de kans aanwezig is dat er in juli wat hittegolven zullen plaatsvinden en waarschijnlijk ook een deel van augustus. Het enige minpuntje: augustus kan tegenvallen door de invloed van lagedrukgebieden.
Kortom, op basis van de gegevens zullen we een relatief goede zomer ervaren in 2021. Dus zoek je bikini of zwembroek maar alvast op en maak je klaar om lekker bij te bruinen!