quiche met paddenstoelen

Een goed gevulde hartige taart; dan bedoel ik uiteraard een quiche. Zelf ben ik gek op deze hartige, open taart. Voornamelijk omdat het zich leent voor een grote variatie aan vullingen. Vandaag deel ik mijn recept voor een quiche met paddenstoelen. 

Het geweldige van een quiche

Zoek jij een makkelijke maaltijd vol groenten? Dan kan je heel eenvoudig een quiche maken. Zo’n heerlijke hartige taart kun je vullen met alles wat je maar kan bedenken en er zijn ook genoeg recepten die lekker én gezond zijn. Het geniale aan een quiche is dat je het kan vullen met restjes van een lange week, met heerlijke groenten of iets anders waar jij trek in hebt. Zolang je maar een bodem hebt en een bindende saus kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Ingrediënten voor quiche met paddenstoelen

Voor een quiche heb je diverse ingrediënten nodig. Om het overzichtelijk te houden, heb ik de ingrediënten voor de bodem, de vulling en de bindende saus apart gezet. Zo zie je gelijk wat de basis is en waar jij vrij kunt variëren. Hieronder vind je in een duidelijk overzicht de ingrediënten voor mijn quiche met paddenstoelen.

Bodem

  • 200 gram bloem, of amandelmeel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels olijfolie, of kokosolie
  • 1/2 theelepel zout

Vulling voor quiche met paddenstoelen

  • 250 gram paddenstoelen mix, of gewoon kastanje champignons
  • 1 ui
  • 400 gram bladspinazie
  • 250 gram hamreepjes
  • Rozemarijn
  • Zout en peper
  • Geraspte kaas, 30+

 Tip: wil je een vegetarische variant? Vervang dan de hamreepjes door een rode of gele paprika.

Saus

  • 3 eieren
  • 250 milliliter kookroom, light
  • Rozemarijn

Bereidingswijze quiche met paddenstoelen

We starten met de bodem. Doe alle ingrediënten bij elkaar. Maak hier een mooie deegbal van. Wikkel de bal in vershoudfolie en laat het deeg voor 10 minuten rusten. Pak ondertussen de quiche vorm. Heb je die niet? Dan kan je ook gewoon een taartvorm gebruiken. Vet deze vorm even goed in. Je moet zowel de bodem als de randen goed bedekken.

Rol vervolgens het uitgeruste deeg uit. Doe deze in de ingevette vorm. Zorg dat de bodem goed egaal bedekt is en de randen ook deeg hebben. Pak daarna een vork en prik hier en daar wat gaatjes in de bodem. Als de bodem klaar is, zet je deze voor nu even aan de kant.

“Het geniale aan een quiche is dat je het kan vullen met iets waar jij trek in hebt”

Vulling maken

Nu gaan we aan de slag met de vulling. Zoals eerder gezegd kan je deze aanpassen en maken hoe jij het lekker vindt. Zolang je de bodem en de saus hetzelfde houdt, kan je allerlei variaties maken met de vulling. Voor mijn quiche met paddenstoelen moet je het volgende doen. Bak eerst de gesneden ui met de paddenstoelen mix in een koekenpan. Je kan hier eventueel ook een uitgeperst teentje knoflook aan toevoegen.

Doe vervolgens de spinazie erbij in de koekenpan. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Voeg tenslotte de hamreepjes toe aan het mengsel. Op dit moment doe ik er altijd rozemarijn bij. Heb je dat niet? Dan kan je hier ook kruiden gebruiken die jij lekker vindt. Als de vulling klaar is, mag je deze gieten op de bodem in de quiche vorm. De geraspte kaas bewaar je voor het einde.

Saus gieten en daarna de oven in

Tot slot moet je alleen nog even de bindende saus maken. Hiervoor moet je alle ingrediënten bij elkaar doen. Tijd om even goed alles door elkaar te klutsen en te mengen. Als alles goed gemixt is, dan kan je de saus over de vulling in de quiche vorm gieten. Voor de finishing touch mag je er nu een beetje geraspte kaas overheen strooien.

Als de quiche met paddenstoelen helemaal klaar is, kan die de oven in. De quiche met paddenstoelen moet voor 30 minuten in de oven op 175 graden Celsius. Zodra de quiche klaar is, moet je het even een tel laten afkoelen. Zo’n 5 minuten is genoeg. Wacht echter niet te lang, dan is je taart alweer koud. Dat zou zonde zijn!