Vitamines zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Helaas lukt het ons niet altijd om genoeg binnen te krijgen. Zo kan het gebeuren dat je een tekort aan vitamines krijgt. Wat moet je dan doen? Hoe kan je ervoor zorgen dat dit tekort verdwijnt? Dat ontdek je hier! Vandaag vertel ik je alles erover en hoe je om moet gaan met een tekort aan vitamines.
Tekort aan vitamines komt vaak voor
Met enige regelmaat komt het voor dat wij een tekort hebben aan vitamines. We eten niet altijd de goede dingen of vergeten het simpelweg. Laten we ook eerlijk zijn, soms hebben we er ook gewoon even geen zin in. Om te voorkomen dat je een extreem tekort aan vitamines krijgt, kan je bepaalde ‘normale’ dingen eten. Zo kan je op een eenvoudige manier werken aan je tekorten.
Vitamines zijn namelijk erg belangrijk voor een gezond lichaam, omdat ze diverse rollen vervullen. Iedere vitamine ondersteunt jouw lichaam op een andere manier. Over het algemeen belichamen vitamines de volgende functies: de hormoonfunctie, het immuunsysteem en als antioxidant. Kortom, een tekort aan vitamines wil je liever niet. Wat kan je dan doen?
Voorbeeld: tekort aan vitamines D, C en A
Een tekort aan vitamines kan je gemakkelijk weg werken door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Om dit wat duidelijker te maken, zal ik in deze blog de volgende vitamines behandelen: een tekort aan vitamines D, C en A. Ik begin met vitamine D. Deze vitamine krijgt je voornamelijk door de zon. De huid maakt namelijk onder invloed van zonlicht dit stofje aan. In de winter kampen daarom veel mensen met een tekort aan vitamines D.
“Laten we ook eerlijk zijn, soms hebben we er ook gewoon even geen zin in”
Vitamine D
Vitamine D is erg belangrijk voor de vorming van botten en het gebit. Daarnaast speelt het ook een rol bij het zenuwstelsel en bij bloedstolling. Een tekort aan vitamines D kan leiden tot rachitis en verweking van de botten. Kortom, het is een erg belangrijk vitamine, zeker voor de oudere onder ons. Dus hoe kan je dit tekort aanvullen?
Er zijn diverse bronnen waar vitamine D in zit. Zo komt deze vitamine voor in vlees, vette vis en lever. Maar dat zijn niet de enige bronnen. Wist je dat vitamine D ook te vinden is in boter, melk, kaas en eieren? Daarnaast zit deze stof ook in groene groentes, wortels en kool. Zo kan je dus met redelijk normale dingen een tekort aan vitamines D aanvullen.
Vitamine C
Het volgende tekort aan vitamines dat ik wil behandelen, is een tekort aan vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede weerstand, gezonde botten en tanden. Maar deze stof draagt ook bij aan gezonde bloedvaten en speelt een rol bij de ijzer opname. Een tekort aan vitamine C is te merken aan verschillende dingen. Zo kan je bloedend tandvlees hebben en slecht helende wondjes. Bovendien ben je dan snel vermoeid en vatbaar voor ziekte. Al met al dus een erg belangrijke vitamine.
Om te voorkomen dat je een tekort krijgt aan vitamine C, moet je veel vers fruit en verse groenten eten. Dat zijn de voornaamste bronnen van vitamine C. Daarnaast zou je ook voedingssupplementen kunnen overwegen. Fruit is bijvoorbeeld niet altijd even lekker of vers. Dan kun je een voedingssupplement nemen om jouw gezonde eetpatroon aan te vullen. Zo’n supplement is echter nooit een vervanger van gezond eten. Overleg overigens vooraf met je behandelende arts of het wel verstandig is om een voedingssupplement te nemen.

Vitamine A
De eerder behandelde vitamines zijn over het algemeen wat bekender bij de gemiddelde Nederlander. Maar dat zijn niet de enige vitamines die jij nodig hebt om gezond te leven. Zo is vitamine A ook erg belangrijk. Vitamine A draagt namelijk bij aan de opbouw van weefsel. Daarnaast speelt het ook een zeer belangrijke rol bij de weerstand tegen infectie en bij de vorming van hormonen.
Een tekort aan vitamines A kan ertoe leiden dat je nachtblindheid krijgt en dat er slechte groei plaatsvindt. Gelukkig komt deze vitamine voor in allerlei verschillende dingen. Zo zit vitamine A in vlees, lever en vette vis. Daarnaast bevat kaas, melk en eieren ook deze belangrijke vitamine. Bovendien zit deze stof ook in groene groenten, wortels en kool.