Begin 2019 kwam Google met een bijzondere onthulling. Het bedrijf liet weten dat ze hun eigen gamingplatform op de markt gingen brengen met de naam ‘Google Stadia’. Het bijzondere aan dit platform was de belofte dat je in de cloud kon spelen op meerdere schermen. Daarbij zou er niets van de kwaliteit verloren gaan: Google liet weten dat het streamen met 4K-resolutie, HDR en 60 fps mogelijk zou zijn. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en lijkt het nieuws rond de Google Stadia akelig stil te zijn. Wat is er gebeurd en hoe staat het er nu voor met dit gamingplatform in de cloud?
Lancering Google Stadia en vroege toegang
Kort na de lancering startte de hype rondom dit vernieuwende concept. Zo kondigde Google aan dat er honderden game developers aangenomen werden om te werken aan originele games. Partijen die vroege toegang tot het gamingplatform kregen, gaven helaas al gauw een harde reality check. Zo bleek de resolutie van de Google Stadia destijds nog gelimiteerd tot 1080p met 30 fps in plaats van de beloofde 4K en 60 fps. Ook waren er wat problemen met de schaalbaarheid van UI op mobiele weergave.
Wil je een volledige analyse van de vroege Google Stadia specs bekijken? Digital Foundry heeft een verhelderend filmpje van minder dan 15 minuten gemaakt.
Niet erg Google-achtig product
Over het algemeen staat Google erom bekend dat ze redelijk “kale” producten opleveren. Vervolgens testen ze deze terwijl ze groeien om uiteindelijk aanpassingen in de vorm van updates toe te passen. Dat is echter niet de methode die ze gehanteerd hadden voor de Google Stadia. Met het gamingplatform werkende in de cloud pakte het bedrijf juist groots uit. Denk aan enorme advertentiecampagnes en bombastische persconferenties. Google wilde namelijk meteen voor de top gaan en concurreren met PlayStation en Xbox.
Hoge verwachtingen
Toen de Google Stadia uiteindelijk gelanceerd was, lag de verwachting van de gamers dan ook behoorlijk hoog: iedereen ging ervan uit dat ze vanaf dag één het totale pakket zouden ontvangen. Er was enorm veel hype gecreëerd rond de Google Stadia, maar de realiteit bleek anders. Zo werkte het streamen wel goed, maar de verkrijgbare games waren simpelweg niet interessant genoeg. De de Google Stadia bood namelijk slechts rond de 80 games aan, terwijl andere consoles per jaar ongeveer honderden games aanbieden.

Bedrijfsmodel van de Google Stadia
Een ander groot onderdeel dat in het nadeel werkte van het nieuwe gamingplatform werkend in de cloud? Het bedrijfsmodel. Zo kocht je elk spel afzonderlijk in plaats van een abonnement om diverse games tegelijkertijd te proberen. Dat op zich hoefde geen probleem te vormen. Combineer dit echter met het prijskaartje per game en het feit dat het alleen op de servers van Google bestaat en het resultaat is veel aversie van gamers tegen de Google Stadia.
Einde van de hype trein
Toen de Google Stadia eindelijk gelanceerd was, doofde de hype rondom het platform al gauw. Hierdoor miste Stadia uiteindelijk de doelstellingen wat betreft verkoopcijfers en actieve gebruikers. In dit artikel op Bloomberg duikt Jason Schreier nog dieper in de fouten en misstappen rondom de lancering van de Google Stadia.
Google Stadia met Ubisoft en Rockstar games
Ondanks de negatieve geluiden besloot Google niet gelijk op te geven. Zo werden er miljoenen gestoken in het kopen van games die een grote naamsbekendheid en populariteit hadden. Onder andere voor Red Dead Redemption II en de Assassin’s Creed games tikte het bedrijf veel geld af aan developers Rockstar games en Ubisoft. Dit was echter niet genoeg om de Google Stadia de beoogde boost te geven. Vervolgens werd er nog meer geld gestoken in de eigen studio’s door getalenteerde mensen met grote namen in de industrie aan te nemen.
“Er was enorm veel hype gecreëerd rond de Google Stadia, maar de realiteit bleek anders”
Ontwikkelen Google Stadia games stopt en studio’s sluiten
Begin dit jaar was de kogel door de kerk: Google kondigt aan zelf te stoppen met het ontwikkelen van Stadia games. Dit betekent echter niet dat het gamingplatform zelf uit de lucht wordt gehaald. In een blog laat het bedrijf weten dat de Stadia blijft werken. Ook zullen third-party ontwikkelaars doorgaan met het uitbrengen van nieuwe games voor het platform. Google wil zelf de nadruk leggen op het doorontwikkelen van de Google Stadia als platform. Het bedrijf blijft met andere woorden toegewijd aan het concept van cloudgaming en de toekomst van de Stadia.
De toekomst van de Stadia
Hoe de toekomst voor de Google Stadia eruit zal komen te zien, weet niemand. Het concept is immers geen slecht idee. Een streamingdienst voor je games zodat je altijd en overal lekker in een andere wereld kunt stappen. We weten inmiddels wel dat de uitvoering en de aanpak beter kan. De uitspraak ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ lijkt erg toepasselijk voor nu, gezien het feit dat Google de ruimte biedt aan ontwikkelaars om Google Stadia games te creëren en zelf daar niet meer mee gaat rommelen.